Symin saari päiväretki Rhodokselta

Jos olet suuntaamassa Rodokselle yksi ihana ja helppo päiväretkikohde on Symin saari. Me vierailimme saarella aurinkomatkojen järjestämällä päivämatkalla.

Täällä saarella tuntui, että kreikkalaisuus näkyi aidommillaan. Siinä missä Rodoksella helposti tulee olo, että moni myyjä tyrkyttää liikaa ja puhuu Suomea, ei täällä sitä fiilistä ollut.

Symin saari on pieni ja suurimmaksi osaksi asumaton. Sen yhdellä rannalla on luostari ja oikeastaan toisella puolella saarta on kylä. Saarella on paljon rantoja joihin turistit kulkevat venetakseilla. Symi on vain 13km pitkä ja 8km leveä. Sen suojiin nykyaikana moni julkisuuden henkilö lähtee viettämään lomaansa.

Kaupunki sijaitsee saaren pohjoisosassa ja sen satama on upea näky. Meidänkin veneemme saapui tuohon satamaan hellepäivänä, jolloin lämpötila nousi +35 asteeseen. Saimme kulkea päiväretkellä vapaasti tai halutessamme osallistua pienelle kierrokselle pesusienimyymälään ja oppia tietoa pesusienistä.

Pesusienten keruu on ollut aikoinaan saaren asukkaiden elinkeino. Kuitenkin pesusienen keruuta rajoitettiin Kreikan toimesta, joten nykyään sienet tulee kauempaa, mutta myymälä, jossa kävimme keräsi yhä sienensä itse. Kierroksella opin, että oikeaa pesusientä ei ikinä myydä muovipussissa. Pesusieni kestää myös oikein hoidettuna monia kymmeniä vuosia.

Symin kylän talot nousevat mäkistä rinnettä ylös. Yhden yhtäläisyyden taloissa voi huomata. Katon rajassa keskellä niin sanottua katon päätykolmiota on ympyröitä. Nämä kuvastavat Kreikkalaista monelle tuttua symbolia: pahaa silmää. Taloihin rakennettiin ympyräsymboleja suojelemaan taloja ja sen asukkaita.

Symin saaren kylä ei ole mikään kreikkalainen valkoinen talorykelmien koostumus, vaan jokainen talo on eri värinen ja värikirjo on loistava. Tämä tekee kaupungista hyvin uniikin. Taloissa on myös käytetty symin sinistä väriä ja tämä sininen onkin asia, joka kaupungissa korostuu.

Gialos eli alakaupunki on vilkkaampaa aluetta kuin ylempi kaupunki Chorios. Choriokseen pääsee Kali strada nimistä katua pitkin. Noin 500 porrasta yhdistää kylän satamaan. Näitä portaita moni ravaakin päivittäin. Me emme ajanpuutteen vuoksi lähteneet kapuamaan helteessä ylös.

Reissumme viimeinen etappi oli pysähdys arkkienkeli Mikaelin luostariin. Tässä luostarissa asusti ainoastaan yksi munkki. Opas kertoi, että tällä puolella saaren rantaa on usein nähty kilpikonnia, nyt ei sellaisia kuitenkaan osunut näköpiiriin.

Luostari sijaitsee saaren eteläosassa Paormitiksessa. Kyseessä on ortodoksiluostari, jota rakennettiin 1700-luvulla. Arkkienkeli Mikaelin ikoni on luostarin tärkein nähtävyys. Paikalla vierailee koko ajan myös paikallisia suorittamassa omia uskonnollisia menojaan, joten alueella pitää olla kunnioittava.

Oppaamme kertoi, että monesti paikalliset lupaavat esimerkiksi kontata kirkkoon, jotta heidän toiveensa käy toteen. Tästä syystä paikalla voi nähdä myös ulkopuolisen silmiin ehkä hieman hassua toimintaa. Kirkon ja arkkienkeli Mikaelin voimaan uskotaan kuitenkin niin paljon, että kreikkalaiset saapuvat kirkkoon rukoilemaan esimerkiksi parannusta tai lasta. Jos toive käy toteen, he saapuvat takaisin esimerkiksi kontaten, koska olivat edelliskerralla luvanneet niin toiveen toteutuessa.

Kokonaisuudessaan Symi tarjoaa erittäin mielenkiintoisen kokemuksen päiväretkeilijälle. Me pidimme myös opastetuista osioista sillä saaresta ja sen historiasta sai paljon enemmän irti. Laivamatka saarelle ei ole kovinkaan pitkä, tosin aallot voivat olla kovia, joten matkapahoinvointilääke voi olla tarpeellinen.

2 Replies to “Symin saari päiväretki Rhodokselta”

  1. Näyttääpä tuo arkkienkeli Mikaelin luostari hienolta, siellä olisi mukava päästä käymään itsekin. Muutenkin Sými näyttää kiinnostavalta kohteelta ja värikkäistä noista taloista ei tosiaan tule Kreikka ensimmäisenä mieleen. Ehtikö saaren näkemään päivässä riittävästi?

    Tykkää

  2. Kyllä päivässä kerkesi hyvin. Toki rannalle ei kerkeä eli jos niitä haluaa lähteä metsästämään niin pidempi aika on tarpeen 😊

    Tykkää

Kommentointi on suljettu.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus