Valle dei mulini – Sorrenton vanha mylly

Tämä kohde on Sorrentossa sellainen, johon moni törmää aivan sattumalta. Valle dei mulini on vanha mylly, joka tunnetaan englanniksi nimiellä Valley of Mills. Kyseessä on todella vaikuttava näky Sorrenton keskustan laitamilla. Näky aukeaa alas rotkoon ja myllyä voi ihailla ylhäältä käsin rakennetun kannen päältä.

Aikoinaan nykyisen Sorrenton Viale Enrico Caruso kadun kansi Piazza Tasso oli osa rotkoa, joka halkoi poikki Sorrenton. Tämä rotko päätettiin täyttää vuonna 1866, jotta paikalle saatiin rakennettua aukio ja Sorrenton kaupungin toiselta puolelta pääsi kulkemaan helposti toiselle. Rotkosta jäi jäljelle rotkon puoli satamaan ja Valle dei mulini eli mylly. Aikoinaan myllyltä on siis kulkenut reitti suoraan Sorrenton satamaan. Mylly on rakennettu kivestä ja aikoinaan sitä peitti sammaloitunut kerros viherkasveja. Sittemmin myllyä on pyritty kunnostamaan ja esimerkiksi kaikki kasvillisuus on poistettu rakennuksen päältä.

Valle dei mulinia käytettiin aikoinaan esimerkiksi pesulana, jossa naiset pesivät vaatteitaan. Myös jauhoja jauhettiin myllyllä. Kun jauhojen jauhaminen siirtyi toisaalle myös mylly rappeutui ja hylättiin 1940-luvulla. Tästä lähtien kasvillisuus on vallannut aluetta. Mylly on peräisin 1000-luvulta jolloin kaksi muinaista jokea muodosti laakson. Jokien nimet olivat Casarlano-Cesarno ja Saint Antonio. Mylly sai veden toimintaansa näistä joista.

Pääset näkemään rotkon parhaiten Viale Enrico Caruso -kadulta. Ole kuitenkin varovainen, etttet tiputa kadun kaiteen raosta mitään syvään rotkoon. Iltaisin rotkon luona viihtyy lepakoita ja ne lentelevätkin myös jalkakäytävän puolella saalistaen ötököitä.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus