Amalfi

Kiersimme Amalfin rannikkoa vuonna 2022 syksyllä ja ajattelin nyt kirjoittaa teille pienet pätkät kaupungeista, joissa vierailimme. Majoituimme reissun ajan Sorrentossa eli isommassa Amalfin rannikon kaupungissa, josta teimme päiväretkiä paikallisbussilla muihin kyliin.

Bussilla kulkeminen yleisesti oli helppoa, ainoaksi ongelmaksi muodostui, ettei busseihin meinannut yleensä mahtua. Liikkeelle piti lähteä kukonlaulun aikaan ja takaisinkin päin sai jännittää mahtuisiko kyytiin mukaan. Bussi kiemurteli pitkän matkan Amalfin kylääb asti. Takaisin päin kesti kauemmin, sillä jumitimme paljon myös tämän ainoan Amalfille menevän pienen tien mutkissa ruuhkan takia. Olisimme halunneet lähteä reissuun privaatilla pienemmän porukan minibussilla, mutta tämä oli Aurinkomatkoilta ylibuukattu ja meidät oikeastaan potkaistiin retkeltä pellolle. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi siis paikallisbussi, sillä venekyytikään ei houkutellut. Matkapahoinvoinnista kärsivälle, kuten itselleni bussin takaosassa yli tunnin matkan istuminen ei ollu kauhean hemaiseva kokemus kuumassa helteessä. Bussissa oli kyllä ilmastointi, mutta kun väkeä on kuin pipoa käytävillä asti, oli bussin ilmastointikin ehkä riittämätön.

Amalfin kaupunki oli kuitenkin kaunis ja rantakin tästä paikasta löytyy, siitä haaveileville. Muita tärkeitä nähtävyyksiä tässä pienessä kylässä oli sen hieno kirkko nimeltään Duomo di Amalfi. Sisällä kannattaakin ehdottomasti vierailla.

Vuodesta 1997 Amalfin rannikko on kuulunut Unescon maailmanperintö kohteisiin, eikä ihme. Onhan paikka todella hieno ja huokuu historiaa. Yksi tunnettu asia Amalfilla on sen sitruunat. Niistä taiotaan esimerkiksi herkullisia sorbetteja joita myydään suoraan sitruunan kuoriin puserrettuina.

Me astuimme helteisenä päivänä bussista ulos. Bussipysäkin lähellä oli ranta ja siitä pääsi kävellen aukiolle, jossa kirkko sijaitsee. Aukiolta lähteekin mäkinen maasto kohti vuoren rinteitä. Mukana kannattaa olla hyvät kengät ja viilennystä. Vesipullo, hattu, aurinkorasva ja viuhka olivat ainakin meille kovia sanoja.

Amalfiin sisältyy paljon historiaa ja myyttejä. Tiesitkö, että 900–1200-luvuilla Amalfin kylä oli yksi neljästä Tyrrheanmeren mahdista. Se oli oma kaupunkivaltionsa, joka kilpaili Venetsian, Pisan ja Genovan kanssa. Asukkaitakin oli ensimmäisen vuosituhannen vaihteessa peräti 80 000. Kyseessä ei siis ollut mikään turha kaupunki.

Aikoinaan kaupungissa asui taidokkaita merimiehiä ja kauppiaat ympäri maailman saapuivat kaupunkiin. On jopa legenda, että paikan löysi puolijumala Hercules. Tarun mukaan Amalfi nymfi eli Herculeksen rakas haudattiin kaupunkiin. 1343 maanjäristys ja hyökyaalto huuhtoi kaupungin asukkaineen. Kaupungin historiaan mahtuu niin rikkauksia kuin köyhyyttä. Esimerkiksi valloittajat ja maanvyöryt ovat olleet kaupungin vaivana.

Nykyään kaupunki lumoaa useita turisteja ja myös julkkikset ovat täällä vierailleet ja moni taiteilija saanut inspiraatiota. Kyseessä on helteestä viis, ehdottomasti vierailun arvoinen paikka varsinkin päiväretkelle. Illalla varmasti päiväturistien massa on tiessään.

2 Replies to “Amalfi”

Kommentointi on suljettu.

Design a site like this with WordPress.com
Aloitus