Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

6 Vinkkiä Interrailin tekemiseen Euroopassa

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty * merkinnällä

Interraili on omasta mielestäni ehkäpä ihmisen parasta aikaa. Siinä tulee tietynlainen vapauden tunne ja mikä parasta, lyhyessäkin ajassa voi nähdä jo monta paikkaa! Pidän itse reilaamisen funktiona sitä, että halutaan pitää hauskaa. Samalla halutaan nähdä paikkoja, joihin olisi sitten kiva ehkä joskus saapua pidemmäksikin aikaa tai vaihtoehtoisesti nähdä sellaisia paikkoja, joihin ei muuten tulisi mentyä.

Reilin suunnittelemiseen voi saada kulutettua aikaa ja jotkut haluavat suunnitella sitä enemmän kuin toiset. Me suunnittelimme interrailin Euroopassa melko tarkasti aikataulusyistä. Tässä kuitenkin vinkkejä oman reilimatkasi suunnittelluun ja samalla kerron, miten me reilimme teimme.

Rooman Fontana di Trevi

1- Päätä, mihin haluat matkata Interraililla

Aluksi reiliä suunnitellessa, kannattaa lähteä miettimään, mihin sitä oikein haluaa lähteä. On hyvä pitää realiteetit mielessä – eli mihin sinulla on aikaa ja mihin ei. Joku voi haluta lähteä Läntiseen Eurooppaan ja joku taas Itäiselle puolelle. Tärkeää on kuitenkin katsoa, mihin pääsee junalla. Interrail-passiin kuuluu myös joitain bussiyhteyksiä sekä esimerkiksi lauttoja. Junalla ei kuitenkaan aina pääse kaikkialle ainakaan suorinta reittiä, joten se kannattaa pitää mielessä. Google maps oli meillä kovassa käytössä kun suunnittelimme, mihin haluamme mennä.

Me päätimme käydä kolmessa maassa ja mahdollisimman monessa kaupungissa. Reittimme lähti Italian Roomasta ja kävimmepä päiväretkellä Vatikaanissakin, jonka jälkeen matka jatkui Pohjoiseen La Speziaan ja Cinque Terrelle. Italian jälkeen matkasimme Ranskan puolelle rannikkoa pitkin Nizzaan ja kävimme samalla myös Monacossa päiväretkellä. Nizzan jälkeen vuorossa oli Marseille, jonka jälkeen matkasimme junalla kohti Bordeauxia. Välipysäkkinä pysähdyimme päiväksi Carcassoneen. Bordeauxin jälkeen päädyimme Pariisiin ja sieltä vielä Amsterdamiin, josta lähti meidän lento kotiin.

2 – Tiedosta, millaisella aikataululla olet liikenteessä

On hyvä miettiä, kauanko sinulla on aikaa matkustaa. Meidän reilipassiemme pituus oli kaksi viikkoa, joten sen puitteissa meidän tuli miettiä, mitä kerkeämme tehdä ja nähdä. Emme olleet kauhean montaa yötä missään paikassa, joten liikkeellä oltiin melkein koko ajan. Junamatkat saattavat olla yllättävänkin pitkiä, joten niitä kannattaa miettiä etukäteen ja niihin tulee varata myös matkasta aikaa. Me latasimme ennen matkaa Rail planner appin, joka on myös siitä hyödyllinen, että se katsoo tarviiko sinun maksaa paikkamaksua ennen junaan astumista vai kelpaako matkalla pelkkä reilipassi. Länsi-Euroopassa moneen junaan, joka kulkee nopeammin, tarvitsee ostaa paikkavaraus. Me ostimme näitä paikkoja jo hyvissä ajoin etukäteen ennen matkaa, sillä olimme Eurooppalaisten lomakuukautena liikkeellä. Junien paikkavarauksia voi tehdä esimerkiksi junayhtiöiden omilla sivuilla, jonka lisäksi esimerkiksi APCRailin kautta voi tehdä joitain varauksia. Me teimme suurimman osan varauksista suoraan intterrail.eu-sivuston kautta.

Roomassa vietimme kaksi päivää, jonka jälkeen siirryimme La Speziaan, josta kävimme junalla ja laivalla katsomassa Cinque Terren kyliä. La Speziassa vietimme yhden yön, jonka jälkeen matkasimme heti aamusta Nizzaan ja Ranskan puolelle. Nizzassa vietimme pari päivää, joista toisen vietimme osittain Monacon puolella. Marseillessa olimme taas yhden yön ja matka jatkui kohti Bordeauxia ja välissä pysähdyimme Carcassoneen. Bordeauxista matkasimme nopealla junayhteydellä Pariisiin, jossa vietimme kolme päivää. Viimeiset kaksi olimme Amsterdamissa. Meillä siis oli melko tiukkakin aikataulu, mutta se sopi meille hyvin.

Manarola, Cinque Terre

3 – Pohdi, mitä haluat nähdä Interraililla

Mitkä olis ne sun unelmakohteet joihin haluat ehdottomasti päästä? Kannattaa miettiä näitä hieman etukäteen, sillä sinun täytyy päättää matkasi reitti sen mukaan, mitä haluat nähdä! Moni siis saattaa lähteä reilille vähän höllemmällä aikataululla, jos aikaa on enemmän. Kuitenkin sinun olisi hyvä tietää, mitä haluat nähdä, jotta osaat suunnitella reitit oikein. Mitä haluat nähdä koskee myöskin paikallisia nähtävyyksiä! Haluatko esimerkiksi nähdä kaikki must see paikat tai haluatko kiertää museoita vai olla vain rannalla?

Versaillesin palatsi on pienen junamatkan päässä Pariisista

Itselleni matkalla yksiä ehdottomasti tärkeimpiä paikkoja olivat Italian Cinque Terre ja Ranskan Carcassone. Tämän lisäksi halusin esimerkiksi Roomassa päästä Colosseumille ja Pariisissa Versaillesin palatsiin. Rakensimme reittiämme siten, että jokainen pääsisi näkemään niitä paikkoja, joita haluaisi. Itse esimerkiksi olin käynyt jo kerran Nizzassa ja en sitä niin välittänyt nähdä uudelleen, mutta kompromissina menimme sinne ja olihan se nyt muutenkin matkan varrella! Ja enpä osannut aavistaa, että tieni veisi uudelleen vielä Nizzaan myöhemminkin.

Tämän näköinen oli yleensä perus aamupalani junassa. Eräissä kolmioleivistä oli aina todella pahaa majoneesia ja aina oli yllätys, oliko sitä päättänyt napata hyllystä juuri sellaisen leivän.

4 – Minkälaisissa paikoissa haluat majoittua?

Majoitusasioita kannattaa miettiä etukäteen etenkin, jos olet matkalla Euroopan lomakuukausina kuten elokuussa. Majoituspaikat voivat tällöin täyttyä hyvinkin äkkiä ja voi olla, että joudutkin majoittautumaan vähän kalliimmassa tai vaihtoehtoisesti nuhjuisemmassa paikassa. Majoitusta etsiessä porukalla, on hyvä pitää mielessä, paljonko rahaa halutaan majoitukseen/yö käyttää. Teen vielä reilin budjetoinnista tarkemman erillisen postauksen, jossa on meidän reilibudjetti avattuna.

Notre Dame de la Gardella Marseillessa ihailemassa avautuvaa näköalaa

Me halusimme pääasiassa löytää hyvällä sijainnilla varustettuja hostelleja tai halpoja hotelleja. Varasimme kaikki majoituksemme etukäteen, sillä vietimme niin lyhyitä ajanjaksoja paikoissa, joten katsoimme, että näin se hoituisi helpommin. Käytimme hostellien varaamiseen Hostel World – nettisivustoa, jossa näkee muiden matkaajien arvioita. Lisäksi hotelliöitä varasimme esimerkiksi ihan Bookingin kautta. Parina hyvänä hostellina matkaltamme voin mainita Nizzan Antares Hostellin, joka oli kivan puhdas ja viihtyisä. Lisäksi Marseillessa yövyimme Vertigo Hostel Vieux Port – nimisessä paikassa, joka tosin oli vähän kaukana keskustasta, mutta oli ihanasti sisustutettu ja mukava paikka!

Voit booking.com* kautta etsiä itsellesi mieluisia hotelli tai hostelliöitä esimerkiksi Ranskasta, josta me varasimme öitä bookingin kautta esimerkiksi Pariisiin ja Bordeauxiin.

Koirat vahdissa Roomassa

5 – Mieti, minkälaisella budjetilla olet lähdössä

Raha ratkaisee vai miten se oli? Budjetti on hyvä miettiä aina etukäteen ennen reissua, varsinkin jos olette lähdössä matkaan isommalla porukalla, sillä jokaisella voi olla erilainen näkemys esimerkiksi illallisen hinnasta. Tällöin on hyvä, että olette etukäteen päättäneet millaiselle budjetilla olette liikenteessä. Teen reilin budjetoinnista ja siitä, millaisella budjetilla me matkustimme vielä tarkemman postauksen myöhemmin.

Hollanti ja Zaandam, joka on kätevästi junamatkan päässä Amsterdamista

6 – Mitä ottaa mukaan Interrailille?

Tämä on ehkä monia askarruttava kysymys. Moni lähtee matkaan rinkan kanssa, jotkut haluavat lähteä vedettävällä laukulla. Me valitsimme rinkat. Oma rinkkani oli noin 60L rinkka ja lähdin kyllä tyhjemmällä rinkalla kuin mitä tulin takaisin. Tämä on ehkä ihan hyvä nyrkkisääntö pakatessa rinkkaa. Lähde tyhjemmällä, että tilaa jää myös ostoksille!

Sateen jälkeinen Pariisi ja Louvre

Pakkasin kahden viikon reissulle tietysti tarpeeksi alusvaatteita ja hygieniatuotteet. Luovuin esimerkiksi koko matkan ajaksi suoristusraudasta, koska en olisi jaksanut kantaa rinkkaa selässäni kaikkine ylimääräisine tavaroineen. Kesäisin Euroopassa on välillä todellakin kuuma, joten kannattaa miettiä, haluatko kantaa yhdeksän kilon vai 14kg rinkkaa selässäsi. Itse valitsin sen kevyemmän olotilan. T-paitoja otin mukaan kaksi kappaletta ja kaksi toppia, jonka lisäksi minulla oli mukana kolmet shortsit, joista kahdet olivat kankaiset ja yhdet farkkua, yksi hame ja yhdet juoksutrikoot. Yksi topeistani oli hieman juhlavampi, joten käytin sitä ja hametta, jos halusin jotain siistimpää päälle. Kannattaa etukäteen miettiä, minkälaiset asukokonaisuudet sopivat yhteen ja se, että vaatteet muutenkin sopisivat yhteen erilaisilla yhdistelmillä. Näin pystyy välttämään turhan tavaran rahtaamisen.

Tämän lisäksi mukanani oli yhdet kunnolliset lenkkarit, joilla jaksaa kävellä ja gladiaattori-sandaalit. Myöhemmin reissussa ostin Nizzasta varvastossut rantapäivää varten. Lähdin matkaan mentaliteetilla: se mitä tarvitaan, voidaan myöhemmin ostaa. Pääasia oli, että tärkeimmät oli mukana. Muita hyviä juttuja olla mukana on esimerkiksi narua, pyykin kuivatusta varten. Jos jotain kiinnostaa tarkemmin, mitä matkallani oli mukana ja miten pakkasin, voisin tehdä tästäkin vielä tarkemman postauksen, sillä tämä reissuun pakkaaminen tuntuu yleensäkin olevan aina hankalin kohta.

Monacon kasino ja hotelli

Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! Näin voisi kuvailla ainakin meidän reilimatkaamme. Oli hyvä, että asioita suunnittelli etukäteen, jotta tiesi hieman päivän kulkua sekä sitä, kuinka paljon meillä oli aikaa. Kaksi viikkoa on hyvinkin tiivis aika reilille ja jos siinä ajassa haluaa nähdä asioita, tulee matkaa ehkä hieman suunnitellakin.

Oletko sä ajatellut lähteväsi reilaamaan tai oletko kenties menossa jo tänä kesänä Interrailille Eurooppaan?

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

Interrail reitin suunnittelu, tarinoita reililtä osa1

Advertisement

23 Replies to “6 Vinkkiä Interrailin tekemiseen Euroopassa”

 1. Olipa hyvä tietopaketti reilaamisesta Euroopassa! :😊 Hurjan paljon olette ehtineet näkemään kahdessakin viikossa.

  Multa on jostain syystä jäänyt interreilaaminen välistä, mutta tarkoitus olisi korjata tilanne. Vielä 2020 kesällä pääsisi halvemmalla lipulla matkaan, niin ehkä viimeistään silloin! Mua houkuttelisi itä-Eurooppa ja hitaampi tahti – 3-4vk olisi ideaali.

  Tykkää

  1. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta ja kannattaa mennä vielä kun halvemmalla lipulla pääsee! Mullakin varmaan seuraava reili kohdistuisi juuri Itä-Eurooppaan kun tuo Lännen puoli on nyt nähty junalla.

   Tykkää

 2. Minua tuo reilaaminen on alkanut houkuttamaan, varsinkin kun ei tullut nuorempana lähdettyä, nyt lähtisin niin mielelläni mikäli löytyisi samanhenkistä reissuseuraa. Rinkan sijaan minulla kulkisi mukana matkalaukku. Paljon ehditte näkemään lyhyessä ajassa ja niin ihanissa paikoissa olette käyneet, kävin itse viime kesänä Marseillessa ja se oli todella positiivinen yllätys. Ranskassa majoneesissa käytetään usein sinappia ja tämän vuoksi se maistuu oudolta => kauhealta, useasti olen unohtanut tarkistaa asian ja eväshetkellä tunnelma on pilalla…

  Tykkää

  1. Kannattaa ehdottomasti lähteä! Reililippuja saa melko edullisestikin ja matkan voi tehdä siihen tyyliin miten itse haluaa eli seikkailumieltä voi olla rutkasti matkassa tai sitten voi mennä rennommin. Suosittelen kyllä vahvasti kokeilemaan! Itse haluaisin lähteä uudestaankin, mutta katsotaan koska saisi aikaiseksi.

   Tykkää

 3. Reilaaminen ei ole suunnitelmissa, mutta tuonne La Speziaan olemme majoittumassa runsaan viikon päästä viikoksi! Pitemmällä kiertomatkatyyppisellä reissulla, oli se sitten reilaten tehty tai lentäen, niin ostokset ovat kyllä vähän haastava juttu. Vähitellen olen luopunut niistä lähes kokonaan, sillä aika vähän maailmassa on matkamuistoja lukuunottamatta sellaisia juttuja, mitä ei voisi myöhemmin vaikka verkostakin etsiä – ja matkamuistoja en taas kotiini jääkaappimagneetteja enempää halua.

  Tykkää

  1. Hyvää reissua teille! La Spezia oli kyllä mukava paikka 🙂 Ostokset tuovat aina omat haasteensa, meillä ne lähinnä painoittuivat siihen, että matkalla hikoili esimerkiksi niin paljon, että omat paitani eivät enää nyrkkipyykillä tulleet puhtaaksi, joten oli parempi vain ostaa uusia ja pestä sitten kotona kunnolla pesukoneessa. Tämän lisäksi piti ostaa esimerkiksi Amsterdamin päässä pidempää vaatekertaa, sillä lämpötilan ero oli noin 15 astetta Eteläisen Euroopan ja Pohjoisemman välillä.

   Tykkää

 4. Tosi kiva paketti Interrailista. Mulla jä se ”nuoruudessa” tekemättä, mutta nyt olen miettinyt, että jonain kesänä lähtisin lapsen kanssa reilaamaan Europpaan. Just se vapauden tunne. Ah! Sitä mä reissaamisessa kaipaan.

  Tykkää

 5. Minua on reilaamisessa mietityttänyt eniten se, kuinka paljon paikkavarauksista oikein kertyy lisää hintaa lipulle? Reililippu on sinällään ihan edullinen, mutta paikkavaraukset paitsi määrittelevät aikatauluja, myös lisäävät hintaa. Lähtisin kyllä oikein mielelläni junailemaan Eurooppaan – se tuntuu manner-Euroopassa huomattavasti lentämistä järkevämmältä tavalta matkustaa.

  Tykkää

  1. Paikkavaraukset syö melko paljon budjettia, sen voi myöntää. Moneen yhteyteen on kyllä olemassa se hitaampikin versio. Hinnat kannattaa selvittää etukäteen ja reilplanner apista katsoa tarviiko paikkavarauksia matkalle vai voiko mennä jollain toisella junalla. Itä-Euroopassa paikkamaksuja on vähemmän.

   Tykkää

 6. Sellainen eläkeläisreili kyllä houkuttelisi kunnei aikanaan päässyt reilaamaan. Viimeksi kun olin kahden viikon matkalla Aasiassa niin reppuni painoi alle kuusi kiloa lähtiessä. En kyllä pysty ymmärtämään miksi se aina painaa enemmän takaisin tullessa 🙂 Paras tapa on todellakin ostaa lisää vaatetta matkan varrella mikäli sopivaa vaatekertaa ei repusta löydy.

  Tykkää

  1. Suosittelen kyllä reiliä vanhemmallakin iällä! Sen kun voi toteuttaa omalla tahdilla ja mieltymyksillä 🙂

   Tykkää

 7. Tein viiime kesänä eräänlaisen reilin, eli bussi- ja junamatkan Balkanilla. Olin ensin ajatellut hankkia reililipun, mutta tutkittuani Balkanin maiden hintatasoa ja junayhteyksiä, olikin hyvä ettei lippua tullut ostettua. Junia ei monilla väleillä kulkenut ollenkaan ja jos kulki, liput maksoivat vain muutamia euroja. Reililippu olisi ollut hukkaan heitettyä rahaa. Ennen reililipun ostamista kannattaa siis tehdä pohjatyöt kunnolla, varsinkin jos matkustaa jossain muualla kuin läntisessä Euroopassa 🙂 Jossain vaiheessa olisi kyllä kiva tehdä vielä ihan perinteinen reili!

  Tykkää

  1. Kuulostaa ihan hyvältä valinnalta! Kaikkialla ei harmiksi junayhteydet ole niin hyvät.

   Tykkää

 8. Nuorena tuli reilattua paljonkin, ja nämä reissut oli kyllä aivan huikeita. Tuli nähtyä ja koettua kaikenlaista, hyvässä ja pahassa. Kiinnostaisi kyllä kokeilla reilaamista uudestaankin, ihan jo sen takia, että junalla on kiva matkustaa. Rinkan kanssa kulkeminen sen sijaan ei enää hirveästi nappaa. Mutta voihan sitä rullata trolleytakin perässään. Pitääpä panna reiliajatus hautumaan… 😊

  Tykkää

  1. Reilille kannattaa kyllä lähteä uudemmankin kerran! Itsellänikin haaveissa nyt toinen reilireissu ehkä itäisempään Eurooppaan. Reilin voi toteuttaa niin monella tapaa 🙂

   Tykkää

 9. Hyvä postaus ja hyviä vinkkejä! En ole itse vielä koskaan reilannut, mutta haaveillut siitä enemmän kuin kerran 🙂 ehkä joku päivä..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: